Att ha en tonåring i familjen

Att vara tonåring eller tonårsförälder är inte alltid enkelt. Som tonårsförälder är det en ständig balansgång mellan tillit och kontroll. Det är inte alla tonåringar som ständigt testar gränserna och har kraftiga humörväxlingar men det kan vara bra att vara förberedd på att det kan komma sådana perioder.

Tonåren

Tonåren är mellan 13-19 års ålder, då processen från barn till vuxen pågår. Mognadsprocessen ser olika ut från ungdom till ungdom och därför är det viktigt att inte jämföra med någon annan. Tonåren är en av de känsligaste perioderna i en människas liv och det kan vara en komplicerad tid för alla i familjen. Hela tonårsperioden är en lång frigörelseprocess från föräldrarna och en tid då tonåringen ska hitta en egen identitet. En tonårings självständighet ökar under hela perioden, vilket bidrar till ett ökat intresse för relationer och aktiviteter utanför familjen. En tonårskropp lever sitt eget liv där den fysiska utvecklingen inte alltid är i synk med den kognitiva och sociala utvecklingen.

Tonårsbeteenden

Några tonårsbeteenden brukar vara att tonåringen har mycket starka åsikter. Det är inte ovanligt att det uppstår diskussioner mellan föräldrarna och tonåringen. En tonåring har ofta mycket att tänka på under denna period av livet. Allt från kroppen till framtiden. Hormonstormarna som pågår i en tonårskropp skapar starka känslor och reaktioner.

Tips till en tonårsfamilj

Det finns massor med tips för att hjälpa en trotsig tonåring och få vardagen mer trivsam. Några är att sätta upp tydliga gränser inom familjen och att alla respekterar de regler som är uppsatta. Det kan vara bra att diskutera tillsammans när reglerna bestäms. Investera tid och energi i din tonåring för att ni lättare ska kunna lösa problem och att kunna ha trevligt ihop. Det blir inte bra om all tid går åt till bråk, det blir ofta en negativ spiral. Välj också dina strider och försök undvika att tjata om helt onödiga saker. Undvik att lägga onödig press på din tonåring utan ge ditt stöd åt deras egna val. Acceptera att tonåringen inte är perfekt och kommer att begå misstag som kan komma att ge konsekvenser. Som tonårsförälder kommer du få ta emot en hel del fula ord. Försök att inte ta det personligt. En tonåring provocerar personer den står närmast. Oftast menar inte tonåringen det som kommer ut ur munnen. Studier visar nämligen att majoriteten av alla ungdomar säger att de står sina föräldrar nära och ser dem som förebilder.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *